Published: Jun 17, 2019
 
 
     
 
Overnutrition Food Based Dietary Guidelines (FBDG) in elderly the Geriatric clinic
 
     
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
   
 
 
 
    Language
 
      English  
      ภาษาไทย  
 
 
    Information
 
      For Readers  
      For Authors  
      For Librarians  
 
 
    Home ThaiJo
 
   
 
 
 
    Manual
 
      For Author  
      For Reviewer  
 
 
   Author Guidelines
 
      Author Guidelines  
       
 
 
    เว็บไซต์
 
      โรงพยาบาล
    เจริญกรุงประชารักษ
 
      www.ckphosp.go.th  
 
 

 

 
     
    Home / Archives / Vol. 15 No. 1 (2019): JAN - JUN / Research Article  
 
   
 

Factors Related to Overnutrition of the Elderly Receiving Services from Geriatric Clinic of Charoenkrung Pracharak Hospital in Bangkok Metropolitan Administration

   
 
   
   
     
 
ภาพร คล่องกิจเจริญ
Human Ecology, Sukhothai Thammathirat Open University of Thailand
วศินา จันทรศิริ
Associate Professor, Major advisor, Human Ecology, Sukhothai Thammathirat Open University of Thailand
ศริศักดิ์ สุนทรไชย
Associate Professor, Co-advisor, Human Ecology, Sukhothai Thammathirat Open University of Thailand
ภารดี เต็มเจริญ
Associate Professor, Co-advisor, Human Ecology, Sukhothai Thammathirat Open University of Thailand

Abstract

Objective: 1) to explain personal factors, knowledge, attitudes and consumption behaviors according to Food Based Dietary Guidelines for food Health (FBDG) in elderly, 2) to evaluate nutrition status of the elderly and 3) to analyze relationships among personal factors, knowledge, attitudes and consumption behaviors according to FBDG in elderly between the elderly with normal nutrition and the elderly with overnutrition.


Meterials and Methods: 240 elderly suffered from chronic disease, who received services from the Geriatric Clinic of Charoenkrung Pracharak Hospital, Bangkok Metropolitan were randomly selected.  The data were collected through interview questionnaires and analyzed using frequency, percentage, mean, standard deviation, Pearson’s chi-square test and Fisher’s test.


Result: 1) most of the samples were female aged 70 - 79 years, buddhists, married and divorced with the same amount, had primary education, enough incomes for spending but no saving, exercised everyday by walking, resided with their children, high blood pressure, received information regarding food and nutrition from medical personnel, were not members of the elderly club, had knowledge on FBDG in elderly at the high level, had good attitudes towards FBDG in elderly and had consumption behaviors according to FBDG in elderly at the good level, 2) the evaluation of the nutrition status found that 72.1 % of the elderly were overnutrition, 22.5% had normal nutrition and 5.4% were thin and 3) factors related to overnutrition, were inversely related with age (p < 0.001), osteoporosis (p = 0.024), dementia (p = 0.043) and being members of the elderly club (p = 0.044).


Conclusions: Overnutrition elderly group were over 80 years old, have osteoporosis, dementia and being members of the elderly club less than normal nutrition elderly group in statistical significance.

 
     
     
 
    How to Cite  
     
  คล่องกิจเจริญ ภ., จันทรศิริ ว., สุนทรไชย ศ., & เต็มเจริญ ภ. (2019). Factors Related to Overnutrition of the Elderly Receiving Services from Geriatric Clinic of Charoenkrung Pracharak Hospital in Bangkok Metropolitan Administration. Journal of Charoenkrung Pracharak Hospital15(1), 33–53. Retrieved from https://he02.tci-thaijo.org/index.php/JCP/article/view/202872  
     

 
 
     
     
 
    Issue  
     
  Vol. 15 No. 1 (2019): JAN - JUN  

 
 
     
     
 
    Section  
     
  Research Article  

 
 
     
     
     
 

References

1. กระทรวงการพัฒนาสังคมและความมั่นคงของมนุษย์. พระราชบัญญัติผู้สูงอายุ พ.ศ.2546. พิมพ์ครั้งที่ 7.
กรุงเทพมหานคร: สำนักส่งเสริมและพิทักษ์ผู้สูงอายุ (สทส.); 2553.
2. สำนักงานสถิติแห่งชาติ. เผยผลสำรวจประชากรสูงอายุในประเทศไทย 2560; 2561. เข้าถึงได้จาก
http://www.nso.go.th/sites/2014/Pages/News/2561/N10-07-61.aspx. เข้าถึงเมื่อวันที่ 15 ธันวาคม 2561.
3. สำนักงานสถิติแห่งชาติ. การสำรวจประชากรสูงอายุในประเทศไทย พ.ศ. 2557. กรุงเทพมหานคร:
บริษัท เท็กซ์ แอนด์ เจอร์นัล พับลิเคชั่น จำกัด; 2557.
4. สุชญา พ้นภัย, ทวีศักดิ์ เตชะเกรียงไกร, ทัศนีย์ ลิ้มสุวรรณ. ภาวะโภชนาการของผู้สูงอายุกลุ่มติดสังคม
ติดบ้าน และติดเตียง ในอำเภอวิเศษชัยชาญ จังหวัดอ่างทอง. วารสารคหเศรษฐศาสตร์. 2559; 59(3): 48-60.
5. สำนักยุทธศาสตร์และประเมินผล. สถิติ 2559 กรุงเทพมหานคร; 2560. เข้าถึงได้จาก
http://203.155.220.230 /m.info/bkkstat/. เข้าถึงเมื่อวันที่ 4 มิถุนายน 2562
6. กลุ่มงานอนามัยชุมชน โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์. รายงานผลการดำเนินงาน โครงการผู้สูงวัย ใส่
ใจสุขภาพ. กรุงเทพมหานคร: โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์; 2559.
7. กลุ่มงานอนามัยชุมชน โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์. รายงานผลการดำเนินงาน โครงการผู้สูงวัย ใส่
ใจสุขภาพ. กรุงเทพมหานคร: โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์; 2560.
8. กลุ่มงานอนามัยชุมชน โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์. รายงานผลการดำเนินงาน โครงการผู้สูงวัย ใส่
ใจสุขภาพ. กรุงเทพมหานคร: โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์; 2561.
9. Fauziana R, Jeyagurunathan A, Abdin E, Vaingankar J, Sagayadevan V, Shafie S, et al. Body mass
index, waist-hip ratio and risk of chronic medical condition in the elderly population: results from the
Well-being of the Singapore Elderly (WiSE) Study. BMC Geriatrics. 2016; 16(125): 1-9.
10. Kalish VB. Obesity in Older Adults. Available at http://primarycare.theclinics.com.2016. Retrieved
October 31, 2018.
11. ธัญญานี สอนบุตรนาค. จำนวนและสถิติโรคที่พบบ่อยของผู้สูงอายุที่มารับบริการโรงพยาบาลเจริญกรุง
ประชารักษ์. กรุงเทพมหานคร: โรงพยาบาลเจริญกรุงประชารักษ์; 2560.
12. เกณิกา จันชะนะกิจ. อาหารและโภชนาการสำหรับผู้สูงอายุ Food and Nutrition for the Older adults.
วารสาร Mahidol R2R e-Journal 2559; 3(2): 1-11.
13. ประไพศรี ศิริจักรวาล. ข้อแนะนำการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพที่ดีของผู้สูงอายุไทย. การประชุม
วิชาการโภชนาการแห่งชาติ ครั้งที่ 11 เรื่อง อาหารสุขภาพเพื่อชีวิต; ศูนย์นิทรรศการและการประชุม
ไบเทค บางนา; กรุงเทพมหานคร: ปัญญามิตรการพิมพ์; 2560: 82-9.
14. วรรณวิมล เมฆวิมล. ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์ต่อพฤติกรรมการรับประทานอาหารของผู้สูงอายุ จังหวัด
สมุทรสงคราม; 2555. เข้าถึงได้จาก http:// www.ssru.ac.th. เข้าถึงเมื่อวันที่ 26 กรกฎาคม 2561.
15. วิจิตรา ศรีชะนนท์ และคณะ. ปัจจัยที่มีผลต่อภาวะโภชนาการของผู้สูงอายุที่อาศัยอยู่ในเขตรับผิดชอบ
ของโรงพยาบาลส่งเสริมสุขภาพตำบลบ้านโนนสมบูรณ์; 2558. เข้าถึงได้จาก
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwjy0v_
33fbeAhXMuo8KHVBxCDsQFjABegQIBhAC&url=http s%3A%2F%2Ftci- thaijo.org%2Findex.
php%2FJHR%2Farticle%2Fdownload%2F18341%2F16137%2F&usg= AOvVaw2 Qf5ewPvycge
6JxarRQjV0. เข้าถึงเมื่อวันที่ 26 พฤษภาคม 2560.
16. สำนักงานกองทุนสนับสนุนการสร้างเสริมสุขภาพ. การออกกำลังกายในผู้สูงอายุ; 2560. เข้าถึงได้จาก
http://www.thaihealth.or.th/Content/35234-%E0%B8%81%E0%B8%B2%E0%B8%A3%E0%B8%
AD%E0%B8%AD%E0%B8%81%E0%B8%81%E0%B8%B3%E0%B8%A5%E0%B8%B1%E0%
B8%87%E0%B8%81%E0%B8%B2%E0%B8%A2%E0%B9%83%E0%B8%99%E0%B8%9C%
E0%B8%B9%E0%B9%89%E0%B8%AA%E0%B8%B9%E0%B8%87%E0%B8%AD%E0%B8%
B2%E0%B8%A2%E0%B8%B8.html. เข้าถึงเมื่อวันที่ 16 ธันวาคม 2561
17. สุพรรณี พฤกษา. ปัจจัยที่ส่งผลต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารของผู้สูงอายุ ภาคตะวันออกเฉียงเหนือ;
2559. เข้าถึงได้จาก http://www.fhpprogram.org/media/pdfs/reports/7bf0742 a4c9f889a1e9e29e5ae
9211a9.pdf. เข้าถึงเมื่อวันที่ 8 พฤศจิกายน 2561.
18. กฤติน ชุมแก้ว, ชีพสุมน รังสยาธร. ความรู้ ทัศนคติ และพฤติกรรมการบริโภคอาหารของผู้สูงอายุใน
จังหวัดสงขลา. วารสารเกษตรศาสตร์ (สังคม). 2557; 35(1): 16-29.
19. สมจิตร มาตยารักษ์, ผ่องพรรณ อรุณแสง. ภาวะโภชนาการและปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับภาวะโภชนาการใน
ผู้สูงอายุเจ็บป่วยเรื้อรังที่มารับบริการที่คลินิกผู้ป่วยนอก โรงพยาบาลทุติยภูมิแห่งหนึ่ง. วารสารการ
พยาบาลและการดูแลสุขภาพ 2557; 32(4): 152-61.
20. วิชัย เอกพลากร, หทัยชนก พรรคเจริญ, กนิษฐา ไทยกล้า, วราภรณ์ เสถียรนพเก้า. การสำรวจสุขภาพ
ประชาชนไทยโดยการตรวจร่างกาย ครั้งที่ 5 พ.ศ. 2557. กรุงเทพมหานคร: สำนักพิมพ์อักษรกราฟฟิค
แอนด์ดีไซน์; 2559.
21. Porter Starr KN, Bales CW. Excessive Body Weight in Older Adults: Concerns and
Recommendations. Available at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4510467/.2015.
Retrieved January 28, 2019.